2011-10-25 12:40:56• hírek • M. T. R.

Háromkanálnyi betonnal a jövő érdekében

Legkevesebb háromszáz családnak biztosít majd megélhetést az az új gyárcsarnok, amely alapját Emil Boc miniszterelnök rakta le kedd délelőtt Nagykárolyban. A kormányfő a Continental nevű nemzetközi óriáscéggel kevesebb mint egy hónapja Temesváron kötött keret-megállapodást a vállalat romániai befektetéseinek bővítéséről.

Azt bizonyítandó, hogy ez nem csak amolyan gesztusszerződés, a román katonaság ünnepe alkalmából a nyugat-szatmári városba látogató miniszterelnök részt vett az országos szinten kétezer új munkahelyet teremtő vállalkozás nagykárolyi új csarnokának alapkőletételénél. Mi több, háromkanálnyi beton odahelyezésével jelképesen is hozzájárult az építkezéshez, amelynek amúgy 15 millió euróra becsült költségeiből a központi költségvetés 4,4 milliót biztosít.

A befektetés-élénkítést célzó gesztus megtétele előtt felvázolta az ország gazdasági helyzetét. Szólt arról, hogy szerdán sorsfordító döntések születhetnek meg európai uniós szinten, s ezek természetszerűleg befolyásolják a romániai életet is. Ugyan az ország eladósodottsága messze alulmarad az elfogadhatónak meghatározott nemzetközi mutató alatt (körülbelül feleannyi), s így nyilván például a görögországi alatt van, a kormányfő szerint a legrosszabb forgatókönyvnek megfelelően akár másfél éven belül a hellénekéhez hasonló helyzetbe kerülhetünk.

Borúlátásra még sincs szükség - nyomatékosította. Bizonyos abban, hogy nem csökkennek a fizetéseket, s a nyugdíjak megadóztatását is kizártnak tartja. Ugyanakkor kijelentette: korántsem bizonyos egyelőre, hogy nemzetközi szinten - s így hazaiban sem - kilábaltunk a gazdasági válságból. Ilyen körülmények között szerinte felelősségteljesen csak a gazdaság élénkítésére lehet befektetni. Rögvest el is dicsekedte, hogy a korábbi úgynevezett a keleti blokkhoz tartozó országok közül Lengyelországnak van csak hasonló befektetés-élénkítési programja, mint Romániának. Amint mondta: úgy kell költenünk kevéske pénzünket, hogy valamelyest biztosítsuk a jövőnket. Mint az egyik ebbe a sorba illeszkedő megvalósítást értékelte a Contitech gyár új csarnokának létesítését.

A megyei kormánybiztos, Radu Giurcă megemlítette, hogy pár nappal korábban egy hasonló befektetés történt a közelben: amint hírportálunkon is olvashattak róla, Tasnádon új gyár alapjait helyezték el. Az idén nagykárolyi jelenlétének évtizedes évfordulóját ünneplő Contitech (illetve jogelődje) új hangárjának alapkövébe időkapszulát helyeztek el - a technikai adatok mellett érdekes és sajátságos módon egy román napilapot is behelyeztek mint „az újságot". A jövőnek szóló üzenetet egy kis dombornyomású oszlopra helyezték, aminek betonban való rögzítését a kormányfő kezdte meg. A tervek szerint az új hangárban még jövő év nyarának beköszöntése előtt megkezdődik a termelés.


Háromkanálnyi betonnal a jövő érdekében

Háromkanálnyi betonnal a jövő érdekében

Háromkanálnyi betonnal a jövő érdekében

Háromkanálnyi betonnal a jövő érdekében

Háromkanálnyi betonnal a jövő érdekében


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: